Politika

TBMM’de Kürtçe-Arapça Selam Tartışması

TBMM’de Kürtçe-Arapça Selam Tartışması

İbrahim Eren DALGIÇ / DİYARBAKIR, (BHA)

TBMM’ de memur ve emeklilerin maaş zammı mesaisinin devam ettiği genel kurulda, “Depremin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi” nin maddelerinin görüşülmesi esnasında Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın’ın Kürtçe ve Arapça selam vermesine, İyi Partili Müsavat Dervişoğlu “Meclis dili Türkçe olarak şerh edilmiştir” sözleriyle tepki gösterdi. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ise Dervişoğlu’na, “Şerh etmek de Arapça, Türkçe’yle uzak yakın hiçbir ilgisi yok, bak Arapça konuştunuz. Vekil de Arapça bir selam vermiş” şeklinde yanıt verdi.

TBMM Genel Kurulu 15’inci Birleşim 1’inci Oturumunda söz alan Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Mardin’in “çok dilli, çok kültürlü” olduğuna vurgu yaparak, konuşmasına Kürtçe ve Arapça selam vererek başladı. Bu esnada meclis sıralarından bazı milletvekilleri, Altın’ın “Türkçe konuşması gerektiğini” söyleyerek tepki gösterdi.

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ise tepkileri; “Anlamayacak bir şey yok. Kürtçe, Arapça Mardin halklarının çeşitliliğine, çokluğuna izafede bulunarak dinleseydiniz, onların diliyle selamlamak istiyorum” dedi. Bana müdahale edin dediniz. İç tüzüğü en az sizin kadar biliyorum. Çanakkale’de yan yana hayatını veren insanlar bunlar. O gün işgal eden İngiliz’e, Fransız’a karşı… Bu ülkede İngilizce, Fransızca resmi eğitim dili oluyor. Burada benim selamlamaya müdahale etmemi istiyorsunuz. Ben buna müdahale etmeyi başta ayıp olarak görüyorum. Size de ‘diliniz sizin, ayetiniz Allah’ın ayetidir’i hatırlamaya gerek bile görmüyorum” diyerek yanıtladı.

Altın’ın ardından söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Altın’ın Kürtçe selamına tepki göstererek şunları söyledi:

“İstilacı milletlerin dilinin eğitim dili olarak kullanılmasını ben de yadırgıyorum. Ama TBMM’nin dili bellidir. Kimsenin ana diliyle problemimiz yoktur. Meclis-i Mebusan’dan bu yana bu Türkçe olarak şerh edilmiştir” dedi.

Söz alan Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ise; “Dervişoğlu, dedi ki ‘şerh ediliyor.’ Şerh etmek Arapça, Türkçe’yle uzak yakın hiçbir ilgisi yok, bak Arapça konuştunuz. Vekil de Arapça bir selam vermiş. Buraya girersek çıkamayız,” diyerek oturuma ara verdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu