Çin ile “ayrışmanın” bedeli büyük olur
Yunanistan’da düzenlenen 8. Delphi Ekonomik Forumu’nda konuşan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Mathias Cormann, Batı’nın Çin ile “ayrışması” hâlinde, bunun bedelinin ağır olacağı uyarısında bulundu.
Küresel ekonominin görünümünün zayıf olduğunu, enflasyonun yüksek seviyede seyrettiğini hatırlatan Cormann, tedarik zincirinde Çin’e bağlılığı azaltmanın akıllıca bir tedbir olduğunu, ancak Batı’nın tamamen Çin ile ayrışmasının dünyanın daha da fakirleşmesine neden olacağını belirtti.
Cormann, Batı’nın salgının ve Ukrayna krizinin küresel tedarik zincirine getirdiği etkilerden ders alarak, Çin’le ticarette “her şeye hayır dememesi” gerektiğini ve daha verimli bir küresel iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Diğer yandan, Almanya Dış İlişkiler Konseyi’nin (DGAP) jeo-ekonomi proje koordinatörü Claudia Schmucher, ekonomik büyümenin yüzde 80’inin Avrupa dışında gerçekleştiğini, dolayısıyla tek bir piyasanın ticarette korumacılığın sonuçlarına katlanamayacağını ve açık ticaret sisteminin korunması gerektiğini dile getirdi.
OECD’nin 17 Mart günü yayımladığı ekonomik görünüm raporunda Çin ekonomisi için bu yılki büyüme beklentisi yüzde 4,6’dan yüzde 5,3’e yükseltilerek revize edilmişti. (Birlik Haber Ajansı-BHA)