Gündem

Amacımız toplam faktör verimliliğinin büyümemiz içindeki katkısını arttırmak

Yılmaz: Amacımız toplam faktör verimliliğinin büyümemiz içindeki katkısını arttırmak

Bahar AŞILI- Muhammet Kürşat ERCAN/ BHA 

Ankara Ticaret Odası Congersium’da gerçekleştirilen Verimlilik ve Teknoloji Fuarın’nın açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Ticaret Odası Congresium’da gerçekleştirilen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı açılışında konuştu. Yılmaz konuşmasında Türkiye Yüzyılına yakışır şekilde tüm alanlarda sürdürülebilir büyük hamleler gerçekleştirdiklerini belirterek “ Amacımız bu toplam faktör verimliliğinin büyümemiz içindeki katkısını arttırmak. Burada dijitalleşme çok önemli teknolojik gelişmeler çok önemli. Yapay zekadan otonom araçlara robotik üretim sistemleri arttırılmış gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi çığır açan teknolojiler, iç gücü kapasitesinden işletme ölçeklerine üretim yapısından zamanın kullanılana kadar bir çok alanda dönüşüme yolaşmış durumdalar. Diğer taraftan yeşil hidrojen, manyetik debitasyon teknolojileri, kuantum, dijital tarım ve sentetik biyoloji gibi alanlarla teknolojide sürdürülebilirlik giderek daha ön plana çıkmaktadır. Müreffeh bir gelecek için verimlilik, verimlilik için ise dijital dönüşüm ve çığır açan teknolojiler olmazsa olmaz hale gelmiştir. Savunma sanayindeki bu başarılarımızı daha ileri noktalara taşıyacağız. Aynı zamanda buradaki modeli sivil endüstrilere de yardımlaştırmak durumundayız. Sağlıktan enerji teknolojilerine birçok alanda yazılıma, bilişime varıncaya kadar kamu alım gücünü yerli milli teknolojinin gelişmesinde çok daha etkili bir şekilde kullanma kararlılığındayız” şeklinde konuştu.

Yılmaz: Türkiye farklı bir lige terfi etmiş olacak

Yılmaz, ileri dönemlerde tüm alanlarda dönüşümlere şahit olacaklarını ve Türkiye’nin bu süreçlerden sonra farklı bir lige terfi edeceğini belirtti. Açıklamasında teknolojik amaçlara değinen Yılmaz şunları kaydetti;

“ Milli Teknoloji Akademisi 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobil sistemlerine, bataryadan çift teknolojilerine biyo-teknolojik ilaçlardan hızlı trenlere, ülkü o alana geleceğiz, yaygınlaştıracağız.

Ülkemizi kritik teknolojilerin hasarı değil, üreticisi yapacak adımları almaya kararlılıklı devam edeceğiz. Tüm kaynaklarımızı etkin kullanacağız”

Bakan Kacır: 9 binden fazla projeye 54 milyar lira katkı sağladık

Altıncısı düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarında konuşan Mehmet Fatih Kacırdijital dönüşüm sürecini doğru okuyabilen işletmelerin, verimliliklerini artırarak ulusal ve küresel düzeyde rakiplerinden bir adım önde olduklarını ifade etti.

Dijital dönüşümü, işletmeleri güçlendirecek, küresel düzeyde rekabetçiliklerini artıracak fırsat olarak gördüklerini belirten Kacır, “Firmalarımızın dönüşümünü destekleyen, dijital dönüşüm teknolojilerinde üretim kabiliyetlerimizi güçlendiren programları hayata geçiriyoruz. Bilim ve teknolojide öncü kuruluşumuz TÜBİTAK ile son 22 yılda dijital dönüşüm alanında 9 binden fazla projeye 54 milyar lira katkı sağladık.” dedi.

Kacır, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla üretimi için yaptıkları “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” kapsamında cari açığı yıllık 1,8 milyar dolar azaltacak 42 projeyi desteklediklerini anlattı.

Kömürcü: Altıncısını düzenlediğimiz bu etkinlikte yoğun katılım bekliyoruz

Konuşmasına, “Altıncı Verimlilik ve Teknoloji Fuarı bugün burada Türkiye’nin en önemli teknoloji kurum ve kuruluşlarını görmüş olacağız.” sözleriyle başlayan Ankara Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Cemalettin Kömürcü fuara yoğun katılım beklediklerini söyledi.

Kömürcü “Üç gün boyunca 60’a yakın etkinliğin gerçekleşeceği bu kongre ve puan merkezinde paneller, seminerler ve sertifikasyon programları gerçekleşecek. 2018’den başladığımız bugüne kadar yaklaşık 4 bin-5 bine yakın ziyaretçinin kurulduğu etkinliğimizde. Altıncısını düzenlediğimiz bugünde de çok yoğun bir katılım bekliyoruz. Bunun da emanelerini özellikle sertifikasyon programlarında ve online kayıt olarak açtığımızda yapılan yoğun kayıtlara ve yoğun hareket neticesinde 4-5 gün yaklaşık 100 bine yakın ziyaretçi burada beklemeyi uçurtuyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu